Duiken & Snorkelen

Voor de noordkust van Bali ligt een indrukwekkend koraalrif. Dé toplocatie van het eiland is Pulau Menjangan, een klein eilandje in het noordwesten op ongeveer 1 uur rijden vanaf Loka Residence. De onderwaterwereld behoort daar tot de absolute top van de wereld. Een andere bezienswaardigheid is het wrak van de USS Liberty bij Tulamben in Noord Bali.

Een overzicht van de duiklocaties in de directe omgeving.

MENJANGAN ISLAND / WEST BALI (Nationaal Park)
Het eiland behoort tot een nationaal park sinds 1963, heeft schitterende riffen fantastisch koraal met honderden tropische vissen en veel klein leven. Menjangan biedt 8 verschillende duikplekken. Het is een heerlijke plek voor ieder niveau, ook om te snorkelen of lekker te hangen op de stranden. Op het eiland zelf staat de oudste tempel van Bali.

TULAMBEN : U.S.S Liberty Wrak

Dit fascinerende W.W II wrak werd door een Japanse torpedo getroffen in 1942. Het wrak ligt tussen 3 tot 32 meter en is omgeven door duizenden vissen, veel variaties van grote kokkels (clams) gorgonen en zeer kleurrijk koraal.

TULAMBEN: The wall

Drop-off direct vanaf het strand met een spectaculaire koraal formatie op 30 meter. Hou met een schuin oog de open zee in de gaten voor mantas, haaien en tonijnen.

TULAMBEN : Batu Kelebit

Alhoewel de stromingen hier sterk kan zijn, zijn ze over het algemeen te hanteren. Ze komen meestal voort aan de oppervlakte en onderaan de helling. Het rif is bezaait met hard koraal, vaak zijn er haaien te zien op de zanderige bodem. Voor de meer ervaren duiker.

AMED: Gili Selang

Dit klein eilandje is de meest oostelijke duikstek van bali en een goed idee voor duikers die een echte kick zoeken. Tussen de grote uitstekende rots is en het ‘vaste’ land is een smal kanaal dat uitstekend geschikt is voor een safety stop na een heerlijke driftduik. Alleen voor de ervaren duiker.

AMED: Japanese shipwreck

Dit kleine wrak rust op een helling en begint op 6 meter diepte. Het gezonde zachte koraal bedekt het hele wrak. Tafel koraal, manteldiertjes en gorgonen groeien op dit schip. Omdat het schip ‘open’ is de begroeiing ook binnen het schip te bewonderen.

LOVINA REEF

Lovina reef wordt niet gezien als een interessante duikstek, vooral door mensen die er nog nooit hebben gedoken. Het heeft wat mooi nieuw gegroeid koraal. Het rif wordt mooier op grotere diepte. Het is interessant voor de beginnende duiker omdat het een makkelijk plek is om te wennen aan het duiken.

ZEN BEACH

Zen Beach is een unieke duikstek op Bali en ligt op maar 350 meter van ons huis. De experts noemen deze plek de top kwaliteit modderduikplek. Er is geen koraal maar wel een grote diversiteit aan zeeleven. Je loopt gewoon de zee in, zwemt 50 meter en daar begint, voor de fotograven onder ons, de ‘natte’ droom!

LOKAPAKSA REEF

Helaas er bestaat geen Lokapaksa Reef. We hebben echter in 2012 voor ons huis gedoken en de buurt onder water verkend. Tijdens deze duiktochten hebben we een klein rifje ontdekt.  Op het onderstaande kaartje staat een pinacle aangegeven, B. Als u voor deze vila het water ingaat en na 100meter rechtsaf slaat komt u het tegen. Het leuke aan dit rifje is dat het een soort kraamkamer is. U treft aan alle reguliere soorten visjes zoals anemoonvissen en roggen maar dan in juvinale staat. Erg leuk om naar te kijken en op onderzoek te gaan.


GROTERE KAART WEERGEVEN

Wij hebben met een locale duikgids afspraken gemaakt om u bij mogelijke duiktochten of snorkeltrips te begeleiden, vraag hiernaar bij Anik.

Alle foto’s zijn door ons zelf gemaakt op Menjagan.